Vanzarea terenurilor agricole

Vanzarea terenurilor agricole se incadreaza la operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, sub rezerva optiunii pentru taxare prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent. Optiunea de taxare este prevazuta la art. 141 alin. (3).

Regasim scutirea optionala in Codul fiscal la art. 141 alin. (2) lit. f) „livrarea de catre orice persoana a unei constructii, … si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren.“ Terenul agricol se incadreaza la „oricare alt teren“.
Recomandare la vanzarea ulterioara a terenului:
* optati pentru regimul de scutire daca terenul a fost cumparat initial de la o persoana fizica, sau de la o firma neplatitoare de TVA, sau de la o firma platitoare de TVA care a aplicat scutirea;
* optati pentru taxare numai daca terenul respectiv a fost achizitionat initial de la o firma inregistrata in scopuri de TVA care a vandut terenul in regim de taxare, iar firma dvs. si-a exercitat dreptul de deducere a TVA
De ce?
Daca ati dedus TVA la data achizitiei si vindeti terenul in regim de scutire, aveti obligatia sa ajustati dreptul de deducere exercitat initial.

ATFREPORT CONSULTING – FIRMA DE CONTABILITATE SI CONSULTANTA FISCALA